گزارش روز اول رویداد معرفی گرایشهای ارشد علوم تربیتی

معرفی کلی رویداد
رویداد معرفی گرایشهای علوم تربیتی ۹ و ۱۰ خرداد ۱۴۰۲ را مرکز عطف، با کمک خانه اندیشهورزان و گروه آموزشی بردار برگزار کرد. در این رویداد از چهار نفر از استادانی دعوت کردیم که در ابتدا انتخابشان در کارشناسی علوم تربیتی نبود و بعدها مسیر خود را در گرایشهای علوم تربیتی یافتند. کسانی که به تعبیر خانم دکتر برادران بهعلت ضعف در هدایت تحصیلی کشور به سمت مهندسی و رشتههای فنی رفته بودند؛ اما اکنون در رشته خودشان نگاه مهندسی ندارند. زیرا که علوم انسانی بهویژه علوم تربیتی به نگاه ریشهایتر نیاز دارد. نگاهی که دنبال راهحلهای زودگذر و سطحی برای مسائل جامعه نیست. آقای دکتر حسینپور رشته فلسفه تعلیموتربیت را معرفی کردند. تکنولوژی آموزشی را آقای دکتر طوفانینژاد توضیح دادند. با آقای دکتر نقرهای همراه شدیم تا از برنامهریزی درسی بگویند. در آخر معرفی مدیریت آموزشی با خانم دکتر برادران بود.
در این رویداد از استادان خواستیم از گفتن نکاتی برای انتخاب رشته پرهیز کنند که میتوان با یک جستوجو ساده در اینترنت پیدا کرد و برای ما از این صحبت کنند که این رشتهها واقعاً چه هستند یا حتی چه نیستند و مطلوب این رشتهها چیست که باید به سمت آن حرکت کنیم و در نهایت این رشتهها چه ظرفیتها و فرصتهایی را برای دانشجویانش فراهم میکند.
مسلمانی در میان هندوها
اولین استادی که در خدمتشان بودیم جناب آقای دکتر حسینپور بود. مهندس مکانیک خواندهای که خود را چون مسلمانی در میان هندوها یافته بود و بعدها مسیر خود را در فلسفه تعلیموتربیت دنبال کرد و ارشد و دکتری خود را در این رشته گذراند. دکتر حسینپور بحث خود را با سؤالی تفکربرانگیز شروع کردند: چه شباهتها و تفاوتهایی بین پرواز هواپیما و تربیت وجود دارد؟ بعد از بحث و گفتوگو متوجه شدیم که پاسخهایمان فلسفهورزی درباره تربیت است. «تربیت چه معنایی دارد؟» پرسش اساسی این رشته است.

سپس در این بخش از رویداد دکتر حسینپور گفتند برای فهمیدن این رشته باید فلسفه بدانیم و با کمک فلسفه درباره تربیت تأمل و معناکاوی و ژرفکاوی کنیم.
بعد از صحبتهای دکتر حسینپور سراغ این رفتیم که تعدادی از فارغالتحصیلان ارشد و دکتری این رشته چه نظراتی درباره آن دارند تا به افراد در انتخاب رشته خودشان کمک کند. قبل از رویداد دانشآموختگان ارشد و دکتری چهار رشته مدنظر رویداد پرسشنامهای را پر کرده بودند و سؤالاتی از این دست را جواب داده بودند: انتظارشان از رشته چه بوده است و آیا این انتظار برآورده شده است؛ آیا این رشته به حل مسائلشان کمک کرده است؛ در کل این رشته به چه مسائلی میپردازد؛ آیا از پایاننامه خود راضی بودند و چه عواملی در رضایت آنها اثر داشت؛ دانشآموختگان این رشته در چه فضاهایی مشغول به کار هستند و آیا رشتهشان به آنها در زمینه شغلی کمک کرده است؛ همچین یکی دیگر از سؤالات کلیدی این بود که افراد این رشته چه ویژگیهایی باید داشته باشند یا نداشته باشند. بعد از بررسی پاسخهای افراد در نهایت زمانی را برای پرسش و پاسخ از دکتر حسینپور گذاشتیم.
تکنولوژیست آموزشی به مثابه کارگردان
در بخش دوم برنامه میزبان آقای دکتر طوفانینژاد بودیم. مهندس دیگری که به خاطر اقتضائات کار در مدرسه سراغ تکنولوژی آموزشی رفته و دکتری تکنولوژی آموزشی خود را از دانشگاه علامه طباطبایی گرفته بودند. دکتر طوفانینژاد با این قصد صحبتهای خود را شروع کردند که افراد بدون سوگیری این رشته را انتخاب کنند یا از آن صرف نظر کنند. ایشان با بیانی شیوا گفتند که تکنولوژیست آموزشی به چه پرسشهایی میتواند جواب دهد؟ مثل اینکه چگونه تدریس مؤثری داشته باشیم؟ از فناوری چگونه در محیط آموزشی استفاده کنیم؟ فرایندهای آموزشی را چگونه طراحی و ارزیابی کنیم؟ و… .

سپس آقای دکتر پرسشهایی را مطرح کردند و سپس خودشان پاسخ دادند که تکنولوژی چیست؟ فرق تکنولوژیست آموزشی با کسی که در تکنولوژی تبحر دارد در چیست؟ فرد ماهر در تکنولوژی با مهارت بیشتری میتواند تکنولوژی را به کار بگیرد اما آیا میتواند محتوای آن را طوری طراحی کند که آموزش بهتری صورت بگیرد؟ بعد از آن درباره شباهتها تکنولوژیست آموزشی با دیگر شغلها گفتند. کار تکنولوژیست آموزشی مشابه کارگردان و آشپز و مهندس آموزش است. در ادامه فضاهای کاری و نمونه کارهای تکنولوژیستهای آموزشی را به حضار نشان دادند.
بعد از پرسش و پاسخ، روز اول رویداد با رضایت حداکثری از صحبتهای آقای دکتر طوفانینژاد به پایان رسید.
گزارش روز دوم را اینجا بخوانید.
دیدگاهتان را بنویسید